Get the Flash Player to see this player.
Foto: Mattias Wreland

Den 6 mars förra året såg ett nytt evenemang dagens ljus, PLÅT08. Ambitionen var att belysa plåtfasadens möjligheter samt att öka kunskapen om plåtmaterialen och inspirera landets arkitekter till nytänkande.

Dagen inleddes med en mycket uppskattad föreläsning av MVRDVs Jacob Van Rijs. Med innerlig entusiasm och humor delade han med sig av tankarna och teknikerna bakom arkitektbyråns lyftbara hus, grisstäder, containerbyggnader, ovanliga materialkombinationer och knalliga färgval. Han gjorde klart att framtiden inte alls behöver se ut så som vi tror.

Tungviktaren och monumentbyggaren Dominique Perrault besökte Sverige för första gången. Och som den store innovatör han är när det gäller metallskal, stålkonstruktioner och inte minst metallväv, tog han med publiken bakom kulisserna på bland annat två pågående projekt med unika och spännande inslag av metall, Markiinsky II Theatre i St Petersburg och Olympic Tennis center i Madrid.

Uppfinnaren och teknologie doktor Lars Ingvarsson Ortic blev för de flest en oväntad och angenäm bekantskap när han föreläste om sin nya 3-dimensionella rullformningsteknik för plåt med krökta former, vilket har skapat helt nya möjligheter för plåt i arkitekturen och räddat byggprocessen på många OS-arenor. Dessutom gav han just-in-time - produktion ett nytt ansikte med kreativa lösningar av plåtproduktion i mobila containrar.

Koppar, aluminium, stålplåt, titanzink och rostfritt var materialen som stod i centrum för dagen och som presenterades både i kortare föreläsningar och vid montrar i foajén. Här fanns alla möjligheter att se och känna på materialen, ta del av produktnyheter och samtala med landets främsta materialexperter.